MENI
15.10.2009.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА "ИЗВЈЕШТАЈА О НАПРЕТКУ ЗА 2009." У ПАРЛАМЕНТАРНОЈ СКУПШТИНИ БиХ



Амбасадор Dimitris Kourkoulas, шеф делегације Европске комисије у БиХ презентовао је члановима Заједничког колегијума оба дома и члановима Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ „Извјештај о напретку за 2009.г.“ који Европска комисија израђује сваке године за земље, кандидате за чланство у Европској унији.

Kourkoulas је рекао да Извјештај ЕК није позитиван и да БиХ треба убрзати кључне реформе, у којима веома важну улогу игра и Парламентарна скупштина БиХ. „Институције требају функционисати ефикасно како би Европска комисија могла препоручити кандидатски статус за БиХ, а у области реформе Устава је неопходно државне институције учинити ефикасним и функционалним“, нагласио је он.
Шеф Делегације Европске комисије је истакао како је политичка клима у БиХ погоршана у посљедње вријеме и да су недостатак консензуса и увредљива реторика негативно утицале на функционисање институција. Оцијенио је да је "Бутмирски процес" важан, јер ствара услове за Уставне промјене и транзицију ОХР-а.
Истакао је како је у области слободе, правде и безбједности, која је битна за процес визне либерализације постигнут напредак, али да остали услови из Мапе пута за либерализацију визног режима нису испуњени.
„Извјесни напредак је остварен у области царина, пореза, образовања и транспорта, али држава мора појачати напоре како би се поправило стање у областима слободе кретање роба, људи и услуга, запошљавања, социјалне политике и заштите животне средине“, рекао је Kourkoulas. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу